Skip to main content

UITNODIGING: THEMA-AVOND GENDER BASED VIOLENCE- GENDERGERELATEERD GEWELD
De Nobelprijs voor de Vrede 2018 is toegekend aan de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en jezidi-activist Nadia Murad uit Noord-Irak. Beide prijswinnaars worden gelauwerd voor hun strijd tegen gendergerelateerd geweld. Onze thema-avond van 25 oktober sluit bij deze actualiteit aan: hoe stop je gendergerelateerd geweld? De vrouwen van Liberia lukte dat, de vrouwen van Oeganda niet. We bieden een avond over vreugde en verdriet, over mislukkingen en successen!

De vredesvrouwen van Liberia kregen het met een bijzondere actie voor elkaar dat er een vredesakkoord werd getekend. Niet later daarna kreeg Liberia haar eerste vrouwelijke president.
Minder goed liep het af met de vrouwen van Oeganda. Op internationale vrouwendag hield de vrouwenbeweging een grote wake om de ruim 100 vrouwen te herdenken die afgelopen jaar stierven aan geweld. De parlementariërs beloofden een wet tegen gendergerelateerd geweld snel in te voeren. President Museveni deed alsof de vrouwenzaak hem aan het hart ging, toen hij aan de macht kwam. Hij bleef zeggen: “In het voertuig van de vrouwenemancipatie, zit ik aan het stuur”. Al snel werd duidelijk dat die kar nergens heen rijdt.

Deze twee voorbeelden komen uit de documentaire Pray the devil back to hell. Aan de hand van de documentaire en andere voorbeelden zal Liesbeth van der Hoogte -zelfstandig trainer, adviseur en mediator die meer dan 35 jaar ervaring heeft in internationale samenwerking- ingaan op tal van aspecten van gendergerelateerd geweld.

Stéphanie Mbanzendore, oprichter van ‘Burundi Women for Peace and Development’ die haar kantoor in Nederland heeft, leert de vrouwen van Burundi dat met wederzijds begrip en respect een conflict niet in doodslag en geweld hoeft uit te monden. Dit klinkt voor de meeste mensen logisch, maar voor deze vrouwen was het een heel nieuw perspectief.

De thema-avond is gratis toegankelijk.

Locatie: Bibliotheek De Mariënburg
Datum: donderdag 25 oktober
Aanvang: 20.00 uur
Inloop en gratis koffie/thee vanaf 19.30 uur

Voor meer informatie klik je hier.

PRCOC

Beheeraccount