Skip to main content

Café Dapper

 

Café Dapper VVA is niet zomaar een café. Het is een soos voor LHBTI-ers met een lichte verstandelijke beperking.

Café Dapper VVA is al sinds 2000 de maandelijkse ontmoetingsmiddag voor LHBTI-ers met een (licht) verstandelijke beperking. Deze sozen vinden plaats in een echt café. Hierdoor voelen onze gasten zich inclusief.

Café Dapper VVA is niet bedoeld om te daten. Er zijn door de jaren heen wel enkele mooie relaties tussen sommige bezoekers opgebloeid, maar de nadruk ligt vooral bij het opbouwen van sociale contacten en het maken van vriendschappen in een veilige en prettige omgeving. Café Dapper VVA is door de jaren heen wel een grote en hechte vriendengroep geworden. Zo is bijvoorbeeld uit deze vriendengroep ook “Vrienden Voor Altijd” (VVA) ontstaan. Deze sozen vinden regelmatig plaats in Den Bosch. Een prachtig initiatief van onze doelgroep zelf, dat wij een warm hart toedragen. Inmiddels zijn Café Dapper Nijmegen en VVA Den Bosch een samenwerkingsverband aangegaan.

Café Dapper VVA is een ontmoetingscafé waar wij elkaar in een prettige omgeving kunnen leren kennen en waar gedanst, gekletst en gedronken mag worden. Wij onderhouden ook nauwe contacten met familie en begeleiders van onze bezoekers. Familie en begeleiders zijn uiteraard ook welkom op onze sozen.

Je hoeft overigens niet per se homoseksueel te zijn als je Café Dapper VVA wilt bezoeken. Iedereen is welkom bij Café Dapper VVA. Als er maar sprake is van wederzijds respect.

Ons team faciliteert en ziet toe op een goed verloop van de middag. We zorgen voor een veilige en leuke sfeer. Het Café Dapper VVA team is er een luisterend oor en beantwoordt er al jullie vragen.

Kom gerust eens een kijkje nemen als je nieuwsgierig geworden bent en het misschien voor jou ook wel leuk is. Je kunt vooraf ook een afspraak maken (of misschien kan je begeleider of een familielid dit voor je doen) als je wilt komen.

 

Waar en wanneer is Café Dapper VVA?

Café Dapper VVA vindt elke vierde zondag van de maand plaats met uitzondering van juli, augustus en december.

De soos begint om 14.00 en duurt tot 17.00 uur in Café De Kroeg Grotestraat 17 in Nijmegen.

Er is dan gelegenheid om te dansen, te kletsen of een serieus gesprek te hebben. Je kunt ook naar muziek luisteren, een spelletje doen, een partijtje darten of gewoon een lekker drankje nemen. Koffie en thee zijn gratis en er wordt ook voor lekkere hapjes gezorgd. De middag wordt elke keer druk bezocht door bezoekers uit Nijmegen en ver daarbuiten en kan een mooie gelegenheid zijn om nieuwe vrienden te maken.

Kijk ook op onze Facebook-pagina voor foto’s en andere nieuwtjes.

Meer informatie

 

Wat is de doelstelling van Café Dapper VVA?

Café Dapper VVA speelt een cruciale rol in de gemeenschap omdat het een veilige en inclusieve ruimte biedt voor LHBTI-ers met een lichte verstandelijke beperking. Dit is belangrijk omdat deze groep mensen vaak te maken heeft met stigma’s en uitsluiting in de samenleving.

Door een omgeving te creëren waarin ze zichzelf kunnen zijn en geaccepteerd worden, helpt Café Dapper VVA deze individuen om hun zelfvertrouwen en zelfrespect te vergroten. Bovendien biedt het café hun de mogelijkheid om sociale contacten op te doen en vriendschappen te sluiten, wat bijdraagt aan hun algemene welzijn en geluk.

Daarnaast draagt Café Dapper VVA bij aan de diversiteit en inclusiviteit van de bredere gemeenschap door een platform te bieden waarop mensen van verschillende seksuele geaardheden elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. Dit helpt om begrip en acceptatie te bevorderen, wat uiteindelijk leidt tot een meer inclusieve en tolerante samenleving.

Er zijn verschillende manieren om Café Dapper VVA te steunen:

 1. Deel informatie over Café Dapper VVA
  Je kunt informatie over Café Dapper VVA delen met vrienden, familie en kennissen om het bewustzijn en de zichtbaarheid van het café te vergroten. Hier vind je een lijst van alle sozen in Nederland zoals de onze.
 2. Volg Café Dapper VVA op sociale media
  Volg Café Dapper op Facebook om op de hoogte te blijven van hun activiteiten en evenementen.
 3. Schrijf je in voor hun nieuwsbrief
  Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Café Dapper VVA, blijf je op de hoogte van hun nieuws en activiteiten.
 4. Neem contact op met Café Dapper VVA
  Als je specifieke vragen hebt over hoe je kunt helpen of als je ideeën of suggesties hebt, kun je contact opnemen met Café Dapper VVA via hun contactformulier op hun website. Ga meteen naar het vragenformulier.

Elke vorm van steun helpt bij het bevorderen van de missie van Café Dapper VVA om een veilige en inclusieve ruimte te bieden voor LHBTI-ers met een lichte verstandelijke beperking.

Voor meer info over Café Dapper