Skip to main content

Winnaar Burgemeester Dalesprijs 2024

De jury van de burgemeester Dalesprijs heeft Sander Ederveen (postuum) voorgedragen als prijswinnaar van de Dalesprijs 2024. Het bestuur van COC Regio Nijmegen heeft deze voordracht bekrachtigd.

De jury roemt Sander Ederveen voor alle activiteiten die hij als vrijwilliger voor de regenbooggemeenschap (en de rest van Nijmegen en regio) heeft gedaan: om de LHBTIQ+ gemeenschap zichtbaar te maken en om successen te vieren, om actie te voeren en om een breder publiek bij uitingen van de regenbooggemeenschap te betrekken via o.a. zijn bijdrage aan Roze Woensdag en St. Rainbow Collective.

De Burgemeester Dalesprijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 500 euro. De prijs is bedoeld ter aanmoediging van mensen en organisaties die zich belangeloos inzetten voor de emancipatie van minderheden, de gelijke behandeling van achtergestelde groepen of de bestrijding van discriminatie in de breedste zin van het woord (Artikel 1 van de Grondwet). De prijs wordt uitgereikt aan de ouders van Sander Ederveen en aan Igor van der Vlist van St. Roze Woensdag en St. Rainbow Collective.

Waar en wanneer

Op vrijdag 26 januari 2024 zijn de volgende lezing en prijsuitreiking, in het stadhuis van Nijmegen. De bijeenkomst begint om 20.00 uur met koffie en ontvangst in het stadhuis. De lezing start om 20.30 uur. Naast de lezing en de prijs staat ook een muzikaal intermezzo op het programma.

 

Burgemeester Dalesprijs en -lezing

De Burgemeester Dalesprijs is door COC Regio Nijmegen in het leven geroepen ter ere van haar 25-jarig bestaan in 1996, en wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie uit het Rijk van Nijmegen die op vrijwillige, maar vooral persoonlijke en voorbeeldige wijze gestalte geeft aan Artikel 1 van de grondwet.  Het betreft dus mensen die zich belangeloos inzetten voor de emancipatie van minderheden, voor de gelijke behandeling van achtergestelde groepen en/of voor de bestrijding van discriminatie in de breedste zin van het woord. COC Regio Nijmegen wil hiermee het belang van gelijke rechten benadrukken en aandacht schenken aan initiatieven die hieraan positief bijdragen.

Lezing en prijs zijn genoemd naar voormalig minister van Binnenlandse Zaken en oud-burgemeester van Nijmegen Ien Dales (1931-1994). Zij maakte zich in die functies sterk voor anti-discriminatiemaatregelen en -wetgeving. De Stichting Burgemeester Dales Lezing en COC Regio Nijmegen organiseren de bijeenkomst.

De lezing geeft prominenten uit de samenleving gelegenheid zich uit te laten over het non-discriminatiebeginsel, zoals dat is verwoord in artikel 1 van de Grondwet. De lezing werd eerder uitgesproken door onder andere Gerdi Verbeet, Vera Bergkamp, Sinan Can, Gerard Spong, Kajsa Ollongren, Boris Dittrich, Abdelkader Benali, Ed d’Hondt, Thom de Graaf, Anil Ramdas, Jan Pronk, Inez Weski, Afshin Ellian, Ed van Thijn, Rob Tielman, Alexander Pechtold, Lilianne Ploumen, Agnes Jongerius, Fatima Elatik, Atzo Nicolaï, Alex Brenninkmeijer en Femke Halsema.

 

Meer informatie over de Burgemeester Dalesprijs en -lezing kunt u vinden op de onderstaande pagina’s:

 

 

Voor meer informatie, stuur ons een mail