Skip to main content

Basisonderwijs

Kunnen twee mannetjes pinguïns verliefd op elkaar worden? Bestaat er een medicijn tegen homo- en biseksualiteit? Wat is gender(diversiteit)? Dit zijn enkele vragen die leerlingen na de voorlichting ‘Horen, zien en zwijgen’ kunnen beantwoorden.

Seksuele oriëntatie en genderidentiteit zou in een roze stad als Nijmegen geen taboe meer moeten zijn. Toch is het vaak een vergeten onderwerp in het basisonderwijs, terwijl het woord ‘homo’ één van de meest voorkomende scheldwoorden is. Daarom heeft COC Regio Nijmegen sinds 2009 een voorlichtingsmethode die zich speciaal richt op groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Het gaat hierbij niet om seksuele voorlichting, maar om begripsvorming.

Voorlichting in jouw klas of op zoek naar meer informatie?

Het doel van de basisschoolvoorlichting is het bespreekbaar maken van seksuele oriëntatie en genderidentiteit in groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Dit wordt gedaan door de interactie onder de leerlingen over LHBTI’ers te bevorderen en daarbij informatie te geven over seksuele diversiteit en genderidentiteit. De voorlichters van Team Voorlichting COC Regio Nijmegen, zullen op bezoek komen in de klas. Dit bezoek bestaat uit twee onderdelen: een (spellen) circuit en de bespreking hiervan, aangevuld met het persoonlijke verhaal van de voorlichters.