Skip to main content

Team Voorlichting

Team Voorlichting van het COC Regio Nijmegen geeft voorlichting over seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Ons team geeft gemiddeld ongeveer 100 voorlichtingen per jaar, voornamelijk aan leerlingen op middelbare scholen. De voorlichters brengen kennis over op een interactieve manier en nog belangrijker: ze gaan het gesprek aan met de leerlingen.

Ben je docent of leerling in de regio van Nijmegen en heb je interesse in een voorlichting bij jou op school? Stuur dan direct een mail naar onderstaand mailadres. Ook als je een andere vraag hebt rondom voorlichting kun je ons op onderstaand mailadres bereiken.

Wil je meer informatie of heb je een vraag / opmerking?

Maatwerk door ervaringsdeskundigen

De kracht van de voorlichting zit in het feit dat de leerlingen in contact komen met ervaringsdeskundigen. Ieder die namens het COC voorlichting komt geven, heeft een eigen verhaal en eigen ervaringen met betrekking tot seksuele of genderdiversiteit. Het eigen verhaal vormt daarom een belangrijke basis van de voorlichting en het geeft leerlingen de mogelijkheid om vragen te stellen. De voorlichting wordt zo interactief mogelijk gegeven waarbij verschillende middelen worden ingezet, variërend van een kringgesprek tot een rollenspel. Actieve deelname en betrokkenheid van de groep staat hierbij voorop. Leerlingen worden gestimuleerd om kritisch naar hun eigen en elkaars mening te kijken en hierover het gesprek aan te gaan.

Voorlichters streven naar het creëren van een open sfeer waarbij ieders mening er mag zijn en er geen meningen worden opgedrongen. De voorlichting wordt op maat gemaakt doordat er, afhankelijk van wat er in de groep leeft, werkvormen worden ingezet die aansluiten bij de groep. Geen groep is hetzelfde en dus is ook iedere voorlichting weer anders.

Professionalisering

Wij werken voortdurend aan de kwaliteit van onze voorlichtingen. Startende voorlichters krijgen een basistraining vanuit het landelijke project van COC Nederland. Daarnaast organiseert ons team meerdere trainingsmomenten door het jaar heen. Wij kijken kritisch naar onze methodes en passen deze aan wanneer de actualiteit daarom vraagt.

Genderbread Person

Het COC komt op voor de belangen van LHBTI’s (Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transgender en Intersekse). Onze voorlichting gaat daarom over veel meer dan homoseksualiteit. In zijn volledigheid maken wij de volgende zaken bespreekbaar: seksuele oriëntatie, genderidentiteit en/of – expressie en sekse kenmerken. Om deze spectra uit te leggen aan leerlingen maken we gebruik van de Genderbread Person of in het Nederlands: de Genderkoek (of Genderpoppetje). Hieronder ziet u de uitgebreide versie van de Genderkoek. Tijdens onze voorlichting gebruiken we een versimpelde versie van de Genderkoek, afhankelijk van het niveau van de klas.

Voorlichter worden? 

Team Voorlichting van COC Regio Nijmegen bestaat uit ongeveer 25 vrijwilligers. We zijn een jong, enthousiast en divers team waarbij er naast trainingen, voorlichtingen en de maandelijkse vergadering, ook ruimte is voor teambuilding en gezelligheid. Wij zijn doorlopend op zoek naar vrijwilligers, dus lijkt jou dit wat? Mail voor meer informatie naar voorlichting@cocregionijmegen.nl.

Of meld je direct aan