Skip to main content

Ooit al eens in het Roze Huis geweest? Benieuwd welke bijeenkomsten COC Regio Nijmegen organiseert en wat er zoal gebeurt tijdens deze bijeenkomsten? Nieuwsgierig naar de gezichten achter de organisatie? Ik wel! Als kersvers lid van de pr-commissie ga ik op onderzoek uit. Lees mee met mijn avonturen en leer COC Regio Nijmegen ook (beter) kennen.

Om maar eens bij het begin te beginnen: het Roze Huis. In deze eerste blog onderzoek ik wat het gebouw vertelt over de geschiedenis van het COC in Nijmegen en wat je zoal tegenkomt als je de drempel over stapt. Gelegen in een smal steegje vind je op de Sint Anthoniusplaats nummer 1 de majestueuze gevel – die er overigens pas later tegenaan is geplakt – van het Roze Huis. Sinds 2013 mag dit monumentale pand zich zo noemen, het Roze Huis, maar de status van het pand verklapt het al: het staat er al iets langer.

EEN STUKJE GESCHIEDENIS

Al voor het Roze Huis het Roze Huis werd, had het al een roze randje. Niet alleen het LHBTQI-roze, maar vooral het roze dat regelmatig met het vrouwelijke gender in verband wordt geassocieerd. Vanaf 1977 huist namelijk het Vrouwendocumentatiecentrum De Feeks op de Sint Anthoniusplaats 1. En al ver voordat het pand in de negentiende eeuw wordt gebouwd, is er veel bedrijvigheid op de Sint Anthoniusplaats. Ten minste, als we het bordje mogen geloven dat de ANWB voor de verdwaalde toerist aan de muur heeft gespijkerd.

EEN KLEINE TOUR DOOR HET ROZE HUIS

Goed, genoeg buiten getreuzeld; tijd om binnen te kijken. Stap je de grote deur door, dan sta je in de hal. Of beter, het halletje. Recht voor je het toilet en aan je rechterhand vind je de vergaderzaal. Rijkelijk gevulde spelletjeskast: check. Kunst aan de muur: check – op de muur prijkt de mooie serie Roze Voorvechters van Clem Bongers. Loop je nog iets verder door, dan beland je in het kantoor. Voorheen ook gebruikt als opslagplaats volgens mijn tour guide Tjeu, maar de meeste spullen zijn inmiddels verplaatst naar de kelder. Over die kelder later meer! Ga je in de hal naar links, dan kom je in de ruimte waar veel van de bijeenkomsten worden gehouden. Niet alleen van het COC, maar ook van Dito, Jong&Out, en externe partijen. Meer weten over deze bijeenkomsten? Stay tuned voor volgende blogs!

DE DUISTERE KELDER

Dan nog even over die kelder. Had daar in de wandelgangen al spannende verhalen over gehoord dus hoog tijd om zelf eens poolshoogte te nemen. Al afdalend van de trap komt mij een als kelderbewoner zeer bekende geur in de neusvleugels. Een muffige grondlucht waar de vochtvreters niet tegenop kunnen vreten. Spannender dan de geur is de historie van deze kelder. Tot voor kort werden hier namelijk bijeenkomsten gehouden door Vereniging Studiegroep Sado Masochisme, ook wel VSSM. Volgens de gemeente werden er ook seksfeesten gehouden en dit was reden voor VSSM om een andere locatie te zoeken. Helaas, want ik kan niet anders zeggen dan dat de kelder als locatie sfeer verhogend moet zijn geweest…

TOEKOMSTPLANNEN

Zo’n monumentaal pand is natuurlijk mooi voor de show, maar vraagt ook om het nodige onderhoud. Er liggen mooie plannen om het gebouw eens flink op te knappen. Denk aan een goed ventilatiesysteem, een vernieuwde bar en een efficiëntere indeling van vergader- en werkruimtes, om zo het pand nog aantrekkelijker te maken voor een keur aan bijeenkomsten en activiteiten. Vooralsnog gaat het nog om toekomstmuziek, maar ben jij nog nooit in het Roze Huis geweest en wil je het zien zoals hierboven beschreven staat? Wellicht moet je dan niet te lang wachten met een bezoekje aan een van de activiteiten van het COC!

PRCOC

Beheeraccount