Skip to main content

Ooit al eens in het Roze Huis geweest? Benieuwd welke bijeenkomsten COC Regio Nijmegen organiseert en wat er zoal gebeurt tijdens deze bijeenkomsten? Nieuwsgierig naar de gezichten achter de organisatie? Ik wel! Als kersvers lid van de pr-commissie ga ik op onderzoek uit. Lees mee met mijn avonturen en leer COC Regio Nijmegen ook (beter) kennen.

De eerste COC-bijeenkomst waar ik een kijkje besloot te nemen, was de Damessalon. Iedere tweede zondag van de maand vindt deze middag plaats in de Thiemeloods, georganiseerd door en voor – hoe kan het ook anders – dames. Vanaf een uurtje of twee opent de loods haar deuren en druppelen de dames zoetjesaan binnen. Of buiten, want het is een zonnige zondagmiddag en ook op het terras is het heerlijk vertoeven.

GEZELLIG KEUVELEN

De Damessalon is een gelegenheid om andere vrouwen die (ook) op vrouwen vallen te ontmoeten, maar ik heb al snel in de gaten dat het eigenlijk gewoon een middag gezellig keuvelen is. Vakantiebelevenissen worden uitgewisseld – de laatste Damessalon vond plaats voor de zomervakantie – en sommige dames zijn de avond ervoor samen naar de 40+ Gay/Lesbian Dance Party in Brebl geweest. Een aantal vrouwen kent elkaar al jaren en heeft een vaste rol als barvrouw of hapjesverzorgster, maar ook zijn er iedere maand weer nieuwe gezichten. En: ‘Jongere vrouwen zijn ook welkom, hoor!’

VRIJ SPEL

Maar er wordt niet alleen maar gekeuveld! Rond de klok van drie gaat een acteerworkshop van start, gegeven door Nina Jilesen. De insteek van de workshop is om te spelen op je intuïtie en niet te veel na te denken over wat je doet, en minstens net zo belangrijk: samen lol hebben. Vooral dat laatste gaat de dames erg goed af. Zo’n vijftien vrouwen doen fanatiek mee met de doorgeefspellen en improvisatieopdrachten, de rest is enthousiast publiek.

EEN BIJEENKOMST OM VAN DE BANK TE KOMEN

Na de acteerworkshop krijg ik de kans even een vlot babbeltje te maken met Maria, één van de grondleggers van de Damessalon. Maria, doordeweeks schilder en in het weekend DJ Swinging Maria, begon bijna veertien jaar geleden de Damessalon, naar eigen zeggen ‘een bijeenkomst voor vrouwen om van de bank te komen’. Iedere editie trekt Maria weer alles uit de kast, om met workshops, optredens van singer-songwriters of ander spektakel, extra schwung te geven aan de middag.

SWINGEND HET WEEKEND AFSLUITEN

Aan het eind van de middag kruipt Maria achter de draaitafels en worden alle tafels en stoelen aan de kant geschoven: het is tijd om te dansen. Als ik zo rond etenstijd het pand verlaat, laat ik een gezellige boel achter, waar nog enkele laatkomers zich bij aansluiten. Opgetogen keer ik huiswaarts; fijn dat er een middag is waar vrouwen in zo’n ongedwongen sfeer samenkomen en genieten van het leven.

PRCOC

Beheeraccount