Skip to main content

Waalkade, dinsdag 26 juli 2022, 11.00 uur officiele opening

Het Zero Flags Project toont de vlaggen van 71 landen waar homoseksualiteit nog verboden is en waar gevangenisstraffen en lijfstraffen worden opgelegd. In elf van deze landen wordt de doodstraf opgelegd voor homoseksualiteit. Mensen worden hier gestraft puur om wie ze zijn. Ongeveer een derde van de wereldbevolking, ruim 2 miljard mensen, leeft in een van deze 71 landen. Ervan uitgaande dat acht procent van de mensen niet hetero is, dan gaat dit om miljoenen mensen. Deze mensen leven dagelijks in angst.

Daarom is het doel van het Zero Flags Project om het aantal vlaggen, die hier wapperen als ‘flags of shame’, terug naar nul krijgen.

Het Zero Flags Project – een Monument van Zichtbaarheid – geven we ook tijdens de EuroGames 2022 in Nijmegen een plek. De vlaggen staan op de Waalkade, naast het terrein voor de opening en de sluiting van de EuroGames. De EuroGames zijn een voorbeeld van acceptatie en inclusie in de sport, van zichtbaarheid van de LHBTIQ+ gemeenschap. Met het Zero Flags Project laten we ook de andere leefwereld zien en dat er nog veel werk verricht moet worden om wereldwijd een veilige, inclusieve en tolerante samenleving te krijgen.

Op 26 juli om 11.00 uur zullen we op de Waalkade bij de trappen naar de Waal, in een korte bijeenkomst dit project officieel openen. De opening wordt verricht door wethouder Vergunst, namens het college van B en W van Nijmegen.

Het project werd mogelijk gemaakt door Evius, arbeidsrecht advocaten, FT Advocaten, fraude, fiscaliteit en invordering en Wools, Bloemen, Van Schaijk advocaten, in samenwerking met Stichting EuroGames 2022 en COC Regio Nijmegen.