Skip to main content

De EuroGames 2022 komen naar Nijmegen. De gemeente haalde zondag genoeg stemmen binnen om dit grote Europese sportevenement over drie jaar te organiseren in de stad.

De EuroGames richt zich in het bijzonder op homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, interseksuelen en transgenders.

Sporters kunnen op 28, 29 en 30 juli 2022 meedoen aan diverse sporten: zwemmen, voetbal, volleybal, hockey, badminton, atletiek (hardlopen), tennis, bridge en jeu des boules. Mogelijk komen er nog meer sporten bij. Ook is er een openings- en sluitingsceremonie. De verwachting is dat er minstens 1.500 deelnemers zijn. Volgens de gemeente bleek uit eerder onderzoek al dat er enthousiasme is onder de Nijmeegse sportverenigingen.

De initiatiefgroep EuroGames Nijmegen 2022 leverde eerder dit jaar hun definitieve voorstel in. Afgelopen weekend presenteerde die groep haar plannen op de jaarvergadering van de European Gay and Lesbian Sport Federation (EGLSF). Daar kreeg Nijmegen groen licht.

Sociale inclusie

De provincie en gemeente Nijmegen stellen samen 221.000 euro uit beschikbaar om de EuroGames mogelijk te maken. Volgens de Nijmeegse wethouder Grete Visser is het ‘fantastisch nieuws’. ,,Sociale inclusie in de sport is belangrijk in deze regenboogstad. Met de EuroGames kunnen we dit laten zien.”

Nijmegen kiest bij de EuroGames voor de slogan ‘Love to move’. Dit omdat ‘sporten verbindt en sport is voor iedereen’, zo meldt de organisatie. Voordat de EuroGames in Nijmegen zijn, zijn er eerst nog edities in Rome (2019), Düsseldorf (2020) en Malmö/Kopenhagen (2021).