Skip to main content
Er moeten meer daders van discriminatie en geweld tegen LHBTI’s worden veroordeeld. Dat is de boodschap van COC Nederland aan het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie. Het COC spreekt donderdag 31 januari met korpschef Erik Akerboom en OM-baas Gerrit van der Burg.

“Ik wil dat je hand-in-hand met je lief over straat kan, met de genderidentiteit die bij je past en zonder angst voor geweld”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Oosenbrug wil met politie en OM concrete afspraken maken dat ze zullen zorgen voor meer veroordelingen van daders van discriminatie en geweld tegen LHBTI’s. Momenteel doen elk jaar zo’n twaalf- tot vijftienhonderd mensen aangifte van LHBTI-discriminatie. Er worden minder dan tien daders voor veroordeeld, vaak tot lage straffen.

‘Kankerhomo’ staat voor homofobie

Als daders hun slachtoffers uitschelden met termen als ‘kankerhomo’, dan is er sprake van homofobie en moet er altijd een hogere straf worden geëist, is de oproep van het COC aan politie en OM. De afgelopen tijd oordeelde de rechter zeker drie keer dat er géén sprake zou zijn geweest van homofobie, terwijl daders hun slachtoffer met homofobe termen hadden uitgescholden. In een zaak in Dordrecht noemde de rechter schelden met ‘kankerhomo’ zelfs ‘dagelijks taalgebruik’.

“Als schelden met ‘kankerhomo’ al geen bewijs is voor homofobie, dan weet ik het ook niet meer”, zegt COC-voorzitter Oosenbrug. “Dan deugen de regels niet of worden ze verkeerd toegepast.”

Het COC is verder niet te spreken over de nieuwe Aanwijzing Discriminatie die onlangs in werking trad. Dat zijn de regels waar het OM zich aan moet houden bij de aanpak van discriminatie. Het COC wil dat er bij discriminatie altijd strafrechtelijk wordt ingegrepen.

Waar discriminatie volgens de oude Aanwijzing ‘altijd’ tot strafrechtelijk ingrijpen leidde, worden aangiften volgens de nieuwe regels ‘in beginsel’ opgenomen en is het ‘uitgangspunt’ dat er strafrechtelijk ingrijpen volgt.

“Onbegrijpelijk om de lat lager te leggen, terwijl het probleem zo groot is”, aldus COC-voorzitter Oosenbrug.

Het COC pleit al lang voor een Actieplan tegen anti-LHBTI-geweld en voerde daarvoor in november actie bij de Tweede Kamer, samen met activistencollectief #ikbenhetzat. Ook de Tweede Kamer dringt aan op een actieplan en minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid) beloofde recent om dit in het voorjaar te presenteren.

Omdat je beter kunt voorkomen dan genezen, dringt het COC aan op preventie van geweld. Zo is het COC in gesprek met het ministerie van OCW om er voor te zorgen dat scholen meer aandacht besteden aan LHBTI-acceptatie.

[Bron: COC NL Foto Politie: CC-cocoparisienne]