Skip to main content

Vera Bergkamp verzorgt feestelijke 25e Burgemeester Dales Lezing

Op 10 juni 2022 verzorgt Vera Bergkamp de jubileum-editie van de Burgemeester Dales Lezing. Tijdens die avond wordt traditiegetrouw ook de Burgemeester Dales Prijs uitgereikt. Ook is er het scholieren-interview  en staat er vanwege “25 jaar Daleslezing” voor de aanwezigen nog een bijzondere verrassing op het programma.

De lezing en prijs zijn genoemd naar voormalig minister van Binnenlandse Zaken en oud-burgemeester van Nijmegen Ien Dales (1931-1994). Zij maakte zich in die functies sterk voor anti-discriminatiemaatregelen en -wetgeving. De Stichting Burgemeester Dales Lezing en COC Regio Nijmegen organiseren de bijeenkomst.

De lezing geeft prominenten uit de samenleving gelegenheid zich uit te laten over het non-discriminatiebeginsel, zoals dat is verwoord in artikel 1 van de Grondwet. De lezing werd eerder uitgesproken door onder andere Boris Dittrich, Gerdi Verbeet, Gerard Spong, Kajsa Ollongren, Abdelkader Benali, Ed d’Hondt, Thom de Graaf, Anil Ramdas, Sinan Can, Jan Pronk, Inez Weski, Ed van Thijn, Alexander Pechtold, Lilianne Ploumen, Agnes Jongerius, Atzo Nicolaï, Alex Brenninkmeijer en Femke Halsema.

Het leerlingeninterview is een jonge, maar inmiddels niet meer bij de lezing weg te denken traditie. Scholieren van een Nijmeegse middelbare school interviewen voorafgaand aan de lezer de spreker over het belang van artikel 1 van de Grondwet. Vervolgens bewerken zij dit materiaal tot een voor leeftijdsgenoten interessant media –item en verspreiden dit onder mede schollieren. Hierbij gelden geen beperkingen en is de keuze van medium alsook de vorm geheel aan de leerlingen zelf. Alles dat maakt dat meer Nijmeegse jongeren weten waar artikel 1 over gaat is toegestaan.

De Burgemeester Dales Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 500 euro. Hij is in het leven geroepen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van COC Nijmegen in 1996. Daarmee is het geen prijs die het etiket ‘homoprijs’ draagt. Dat blijkt uit de lijst van laureaten van de afgelopen jaren. De prijs is dan ook bedoeld ter ondersteuning van mensen en organisaties die zich belangeloos inzetten voor de emancipatie van minderheden, de gelijke behandeling van achtergestelde groepen of de bestrijding van discriminatie in de breedste zin van het woord.

De verrassing houden we nog heel even onder de pet, maar houdt 10 juni alvast vrij voor een bijzondere 25e editie van de Burgemeester Dales Lezing.

Zie voor alle informatie over lezing en prijs: www.daleslezing.nl  of  bezoek onze pagina op facebook.

Over de spreker :

Ver Bergkamp (Amsterdam 1 juni 1971) studeerde politicologie en bestuurskunde. Ze werd in 2010

lid van de stadsdeelraad Amsterdam Centrum voor D66. Als voorzitter van COC Nederland (2010 – 2012) pleitte zij er o.m. voor dat kinderen in het primair en voorgezet onderwijs voorlichting krijgen over seksualiteit in seksuele diversiteit. Ook zette zij de discussie over de zogenaamde “weigerambtenaar” prominent op de agenda. Bergkamp werd in 2012 met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer gekozen en nam daar het initiatief om een einde te maken aan de ‘enkele-feitconstructie’, waarmee religieuze scholen tot 2015 openlijk lesbische, homoseksuele en biseksuele leerlingen en docenten weg konden sturen. Op 10 december 2014 werd zij door BN/De Stem uitgeroepen tot Tweede Kamerlid van het Jaar. In 2017 en 2021 werd zij herkozen als Kamerlid. Afgelopen jaar werd zij met meerderheid van stemmen gekozen tot Tweede Kamervoorzitter.