TIEL – Een regenboogloper met gekleurde bestrating en een keer de regenboogvlag hijsen is lang niet genoeg om discriminatie van mensen met een andere seksuele gerichtheid in Tiel aan te pakken. De politiek wil een actieprogramma.
Het onderwerp ‘discriminatie op grond van seksuele gerichtheid’ is in Tiel besproken op initiatief van raadslid van OD16 Robert van Galen. Hij betoogt dat er een veel actiever beleid van de gemeente vereist is, vanwege het veelvuldig voorkomen van zaken als verbaal en fysiek geweld, isolatie, eenzaamheid en psychische problematiek rond LHBTI’ers. LHBTI staat voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender mensen en mensen met een intersekseconditie, die mannelijke en vrouwelijke kenmerken hebben.
Wethouder Ben Brink pakt de handschoen op. Hij wil voor de komende bestuursperiode in ieder geval een notitie achterlaten met uitgangspunten en de logische stappen om tot zo’n uitvoeringsprogramma te komen.
Te grazen
Van Galen kan uit eigen ervaring over de discriminatie vertellen. ,,Mijn man en ik waren gewoon poffertjes aan het eten in Tiel. We liepen naar buiten. Niet zoenend, niet hand in hand, gewoon twee mannen. We werden meteen te grazen genomen: ‘flikker’, ‘bruinwerker’. En het was niet de eerste keer. Is dit mijn stad, waar ik geboren ben en al zo lang rondloop? Het is een probleem.’’
Als docent op het RSG Lingecollege is hij aanspreekpunt voor veel jongeren die met problemen op dit vlak worstelen. ,,Op school hoor ik dagelijks het woord homo als scheldwoord. Dagelijks komen ook jongeren bij me om te praten over hoe ze ermee om moeten gaan. Er zijn vier of vijf keer meer pogingen tot zelfdoding onder LHBTI’ers. Veel meer ouderen met psychische klachten. Hoe denk je dat het is als rozeling in een overwegend hetero verzorgingshuis?’’
Deze week nog laten reacties op de landelijke reclamecampagne van Suitsupply volgens Van Galen zien hoeveel onverdraagzaamheid er is. Op de posters in bushokjes zijn twee zoenende mannen afgebeeld. ,,In vijf dagen tijd zijn dertig abri’s vernield. Dat is de verdraagzaamheid die er nu is. Er is veel verborgen haat.’’
Regenboogconvenant
Vraag is wat de gemeente daaraan kan doen. Veel, meent Van Galen. Zo zijn er steden die zich aansluiten bij het ‘regenboogconvenant’. Daarmee spreken zij af de sociale acceptatie, veiligheid, zichtbaarheid en emancipatie van LHBTI’ers in de gemeente te verbeteren. Adviesbureau Movisie heeft een handreiking gemaakt hoe je dit als gemeente kunt doen. Dat loopt uiteen van het regelmatig laten zien van diversiteit door bijvoorbeeld het plaatsen van foto’s van homo- of lesbische stellen in eigen publicaties tot het afdwingen van maatregelen en verantwoording bij sportclubs of zorginstellingen via subsidiebeleid.
Van Galen: ,,Regenboogsteden doen het op het gebied van acceptatie duidelijk beter dan anderen. Daar moeten wij ook mee aan de slag. Dat mensen als ik, dat jongeren hier uit de kast kunnen komen. Dat Tiel ook uit de kast komt. Volgens het model Trots op LHBTiel.’’ Het raadslid zou om te beginnen graag een Coming Out Week zien, waarin de gemeente met het onderwijs, het verenigingsleven en dergelijke aandacht aan de kwestie schenkt.
Belangrijk is het contact met de doelgroep. De Tielse initiatiefgroep Roze Ontmoetingen, die onlangs nog de Burgemeester Dalesprijs kreeg vanwege hun emancipatoire werk, heeft de politiek opgeroepen om in gesprek met hen tot een goed advies voor LHBTI-beleid in de vorm van een uitvoeringsprogramma te komen. Alle politieke partijen steunen dit.
Bron: https://www.gelderlander.nl/rivierenland/tiel-in-de-bres-voor-seksuele-diversiteit~a9a09a1f9/