Op zoek naar de Stand van ons Regenboogland
Eind mei vindt voor de eerste keer het Rainbow Collective Festival plaats. Met een kleurrijk programma voor jeugd en volwassenen vraagt het festival aandacht voor de LHBTIQA+ emancipatie in Nederland. Het festival is een initiatief van Stichting Rainbow Collective in samenwerking met Arthouse LUX en Bibliotheek De Mariënburg en vindt plaats van vrijdag 26 tot en met zondag 28 mei 2023.
Een inclusief Nederland met gelijke rechten en acceptatie van LHBTIQA+-mensen. Zijn we daar al, of nog niet? Zo is het in Nederland sinds 2001 mogelijk dat twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. En sinds 2019 kunnen transpersonen hun genderaanduiding aanpassen zonder onomkeerbare aanpassingen aan hun lichaam. Maar nog steeds wordt het woord ‘homo’ veel als scheldwoord gebruikt. Is het voor partners van hetzelfde geslacht niet vanzelfsprekend om hand in hand op straat te lopen en kunnen kinderen in meeroudergezinnen slechts twee wettelijke ouders hebben. Ook heeft 22% van de LHBTIQA+’ers in Nederland ooit aangifte gedaan bij de politie van een fysieke of seksuele aanval. Nederland is van plaats drie naar plaats 13 gezakt op de lijst van meest LHGBTIQA+ vriendelijke landen. Cijfers die er niet om liegen.
De Stand van ons Regenboogland
Hoe goed, of hoe slecht gaat het eigenlijk? Om dit te verkennen, organiseert Stichting Rainbow Collective in 2023 voor het eerst het Rainbow Collective Festival: de Stand van ons Regenboogland.
Kleurrijk programma
Het programma varieert van stadswandelingen door de oudste regenboogstad van Nederland, artistieke films en voorstellingen, tot prikkelende gesprekken en een afterparty in Merleyn. Op vrijdag 26 mei presenteert Harm Edens de nu al legendarische, interactieve LGBTQQIP2SAA-nieuwsquiz over de geschiedenis, het heden en de toekomst van ‘de stand van ons regenboogland’. Op zaterdag praten bezoekers over ‘Woke’ in het debat Sien we Wakker. Het Zuidelijk Toneel speelt de voorstelling The Pink Sheep of the Family. Op zondag 28 mei kunnen bezoekers naar de theatervoorstelling Dood aan zee met acteur-choreograaf Barrie Stevens. De Regenboogroutes beleven haar première tijdens het festival waarbij de bezoekers mee kunnen wandelen door de Nijmeegse LHBTIQA+ geschiedenis.
Rainbow Collective programmeert speciaal voor het festival vijf verschillende films waaronder El Houb en de klassieker Een Vrouw als Eva. De bibliotheek geeft op vrijdagavond 26 mei podium aan Thom Wijenberg. Hij neemt je als bezoeker mee op een literaire verkenning van ons regenboogland. Op zaterdagochtend is er een gratis voorlees- en knutselfeest voor kinderen vanaf 4 jaar.
Join the Collective
Het Rainbow Collective Festival gebruikt de kracht van cultuur om het maatschappelijke debat rondom LHBTIQA+ emancipatie aan te zwengelen. Wat gaat er goed? En wat kan beter? Kortom, verken samen met het Rainbow Collective Festival de Stand van ons Regenboogland.
Meer informatie of tickets kopen? Ga naar www.rainbowcollectivefestival.nl.
Het Rainbow Collective Festival is een initiatief van Stichting Rainbow Collective in samenwerking met Arthouse LUX en Bibliotheek De Mariënburg (ook: Openbare Bibliotheek Gelderland-Zuid) en Music Meeting Festival.
Met speciale dank aan Gemeente Nijmegen, Fonds 21, VSBfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Lira Fonds, Rabobank en Propros Fonds.
Over Stichting Rainbow Collective
Stichting Rainbow Collective is opgericht in het najaar van 2021 en komt voort uit Stichting Roze Woensdag en Pride Photo Nijmegen. Stichting Rainbow Collective werkt op het snijvlak van cultuur en maatschappelijk engagement en organiseert projecten die LHBTIQA+ gerelateerd zijn, maar die een breder publiek trekken: ze worden georganiseerd met en voor een publiek dat zowel LHBTIQA+ als hetero en cisgender is. Emanciperen doe je immers nooit alleen.