Skip to main content

Naar Vanzelfsprekendheid Voor Alle Kleuren Van De Regenboog

interview met voorzitter Sigrid Pillen door Nicole Harms

Sigrid Pillen is sinds 15 december de nieuwe voorzitter van het COC Regio Nijmegen. Tijd om haar te vragen hoe ze de eerste circa 100 dagen in het voorzitterszadel heeft ervaren!

Kun je ter introductie iets over jezelf en je achtergrond vertellen?
Sigrid: “Ik ben 42 jaar en woon in Mook, samen met mijn non-binaire partner en twee kinderen. Ik ben kinderneuroloog, gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met slaapstoornissen. Inmiddels heb ik een eigen bedrijf opgericht, waarin ik hulpverleners train hoe ze het beste om kunnen gaan met kinderen met slaapstoornissen.”

Wat heeft je doen besluiten om te solliciteren naar de rol van voorzitter van COC Regio Nijmegen?
“Doordat ik nu een eigen bedrijf heb, heb ik wat meer tijd en flexibiliteit, en daardoor kwam er ruimte om naast mijn werk iets maatschappelijks te doen. In december 2021 heb ik het stokje van mijn voorganger Ap overgenomen, na een paar maanden met hem te hebben meegelopen.”

“Deze rol sprak me aan”, vervolgt Sigrid, “omdat er veel te doen is in de regenbooggemeenschap, en het voorzitterschap me de kans biedt om iets te doen waar ik goed in ben. Bijzonder is ook dat we niet alleen moeten verbinden maar ook activistisch moeten zijn, de barricades op – en daarna weer verbinden.”

Wat maakt je geschikt voor de rol?
Sigrid: “Ik ben goed in verbinden, vind het leuk om samen te werken en mensen bij elkaar te brengen, ze de ruimte te geven en te ondersteunen om te bereiken wat ze willen bereiken, en daarin af en toe ook de leiding te nemen en sturing te geven. Daarnaast houd ik ervan om te doorgronden waar problemen vandaan komen en er oplossingen voor aan te dragen.”

Je bent nu ongeveer 100 dagen voorzitter – Wat heb je zoal gedaan?
“Ik viel meteen met mijn neus in de boter”, vertelt Sigrid enthousiast. “Eerst was er het 50-jarig bestaan van het COC Regio Nijmegen, en daarnaast had je het hele politieke speelveld: de regenboogagenda kwam uit eind vorig jaar, en ik ben daardoor meteen in gesprek gegaan met de andere regenboogorganisaties en de gemeenteraad over de financiële randvoorwaarden; uiteindelijk is er 150.000 euro voor de start van de regenboogagenda vrijgemaakt! Vervolgens heb ik me gericht op het Regenboog Stembusakkoord, dat nu in Nijmegen en Berg en Dal is getekend. Het enige wat ik had willen doen maar door corona en drukte nog niet is gelukt: alle COC-werkgroepen bezoeken. Dat staat nu vooral op de planning voor de komende tijd. Ik heb wel de eerste Kiss Kiss bezocht dit jaar – dat voelde als een warm bad, in het verleden ben ik er ook vaak geweest, en nog steeds is de Kiss Kiss een van onze belangrijke pijlers.”

Wat is je met name opgevallen?
“Er gebeurt heel veel op heel veel verschillende vlakken, met heel veel enthousiaste mensen in een stad waar een goede vibe is voor de regenboogagenda. Wat ik zo mooi vind, is dat het zo positief is, er is fijne samenwerking, iedereen is enthousiast. Het is een luxe om zo’n mooie organisatie te leiden! Tegelijkertijd is het, omdat er zo veel gebeurt, een behoorlijke uitdaging om overzicht te houden over alle activiteiten.”

Wat zijn de doelstellingen voor de komende jaren?
“We zijn bezig met het bestuur om de nieuwe strategie en beleidslijnen uit te zetten. Een aantal pijlers is al duidelijk: diversiteit, uitbreiding van de mogelijkheden van het voorlichtingsteam naar primair onderwijs, ouderavonden, en plannen om samen met Lux en de bieb de GSA’s te ondersteunen. Ook gaan we kijken wat we verder in de regio kunnen doen.”

Wat beschouw je als de grootste uitdaging?
Sigrid: “Niet alleen reactief zijn, maar ook proactief handelen, met name rondom wat het hardst nodig is maar niet vanzelf naar je toekomt: we moeten zo langzaamaan naar groepen toe die we nog niet hebben bereikt; dus met name diversiteit de aandacht geven en meer in de regio doen.”

Wat zou je einddoel zijn?
“Uiteindelijk wil ik ervoor gaan dat we streven naar vanzelfsprekendheid, voor alle kleuren van de regenboog. Daar wil ik me hard voor maken, en omdat mijn hart bij jonge mensen en hun ontwikkeling ligt, is het mijn wens om te kijken hoe en waar we jong kunnen beginnen. Op de kleuterschool is diversiteit nog vanzelfsprekend, we moeten ervoor zorgen dat die vanzelfsprekendheid ook op latere leeftijd blijft bestaan.”

Een mooie afsluiting van een ambitieuze voorzitter – daar gaan we nog veel van horen!

Meer informatie over de overige bestuursleden