Een partner heeft recht op verblijf bij de partner van hetzelfde geslacht binnen de EU, ook als een van de partners geen EU-burger is. Dat bepaalde het Hof van Justitie van de Europese Unie op dinsdag 5 juni. Heel goed nieuws, vindt het COC.
“Heel goed nieuws voor dit echtpaar en alle andere echtparen van gelijk geslacht met een partner van buiten de EU, die zich nu in alle EU-landen kunnen vestigen. En goed nieuws voor lesbiennes, homo’s en biseksuelen in het algemeen, omdat deze uitspraak een erkenning vormt van onze mensenrechten”, aldus het COC in een reactie. De organisatie wil dat EU-lidstaten de uitspraak van het Hof vertalen in nationale wetgeving.
EU-landen bepalen zelf of ze het huwelijk openstellen voor partners van gelijk geslacht. Maar de lidstaten mogen een huwelijkspartner van gelijk geslacht van buiten de EU geen permanent verblijfsrecht weigeren als het huwelijk in een EU-lidstaat heeft plaatsgevonden, zo oordeelde het Hof dinsdag. Het vrij verkeer van personen is doorslaggevend.
Het Hof deed uitspraak in een zaak waarbij de Roemeense autoriteiten de Amerikaanse echtgenoot van een Roemeense man een verblijfsvergunning hadden geweigerd. Roemenië erkent huwelijken tussen partners van gelijk geslacht niet.
Het stel dat de zaak had aangespannen, Adrian Coman en Claibourn Hamilton, woonde eerst samen in de Verenigde Staten en trouwde in 2010 in Brussel. Twee jaar later dienden ze een verzoek in om zich in Roemenië te vestigen. Het verzoek werd vervolgens door Roemenië afgewezen.
Na de weigering spanden de mannen een zaak aan wegens discriminatie. De zaak kwam uiteindelijk terecht bij het Grondwettelijk Hof van Roemenië. Het hof legde de zaak voor aan het EU-hof.
Ook D66-Europarlementarier Sophie in ’t Veld reageert enthousiast: “Geweldig nieuws en een mijlpaal voor regenboogfamilies in heel Europa”, aldus In ’t Veld. “Ook lidstaten die het homohuwelijk niet erkennen, moeten de rechten van LHBTI-echtparen voortaan erkennen. Nu moeten politici boter bij de vis doen en zorgen dat de rechten van regenboogfamilies ook echt worden vastgelegd in wetten.”
Adrian Coman, één van de echtgenoten die de zaak had aangespannen, was voorzitter van de Roemeense LHBTI-organisatie ACCEPT in de tijd dat COC en ACCEPT samen werkten aan het bevorderen van LHBTI-emancipatie in Roemenië.
Bron: http://www.coc.nl/internationaal/goed-nieuws-voor-partner-gelijk-geslacht-van-buiten-eu